Vad är ett Season pass?

När det kommer till videospel så har man sett på senare år att bland de stora speltitlarna som Call of Duty, Battlefield 1, Fallout 4 och Tom Clancy’s The Division så tillkommer ett extra erbjudande i form av ”Season pass”.

9774962-2014-2015-season

Så vad är detta extra tillbehör som nästan kostar lika mycket som spelet själv och är det värt att lägga ner en tusenlapp på ett spel? Saken är den att ett season pass är ett koncept lånat ifrån sport industrin. Köper du ett säsongskort så har du tekniskt sätt köpt en biljett för varje match på hemmaplan. I princip så fungerar ett spels säsongskort. Köper du ett sådant tillägg så kommer du att automatiskt få tillgång till alla av det spelets uppkommande expansionspack. Oftast har du sparat en liten slant på det med.

Tar vi Fallout 4 som exempel så kostar grundspelet 59,99€, i svenska kronor blir det ungefär 600 kronor. Utöver det så har spelet två stora expansioner, den ena kostar cirka 250 kronor och den andra cirka 200 kronor. Ta med de andra fyra små expansionerna varav de första tre så kostar de cirka 50 kronor var och den sista går på runt 100 kronor. Allt som allt landar slut priset på 1300 kronor. Det är en ganska stor kostnad för ett spel. Köper du dock endast säsongskortet plus grundspelet så betalar du 600 för spelet och 500 för säsongskortet. Det landar då på 1100 kronorså du har sparat 200 kronor. Det låter fortfarande dyrt men då kan man fråga sig om hur vida detta är värt det.

Spelet är utlovat på minst 100 timmars spelglädje och med expansionerna kan du nog få ett minimum på ytterligare 50 timmar. Totalt 150 timmar. Många spelare brukar dock kunna spendera en bra mycket mer tid på spelet och det är inte ovanligt att spelet landar på cirka 300 speltimmar. Lite snabb mattematik och du landar på en kostnad om 3 kronor och 66 öre per timme. Inte dåligt med tanke på att många filmer blir bra mycket dyrare per timme.