Datorköp

När vankas för en ny dator är det svårt att bestämma sig. För att lättare kunna ta beslutet så erbjuder vi ett inlägg med viktiga saker att tänka på innan du bestämmer dig.

PC eller Apple

I dagens läge är detta en smaksak. Generellt brukar man säga att Apple-dator är populärare i grafiska miljöer medan PC är mera utbrett och troligen den typ av dator som du redan kan hantera.Apple-datorer har en tendens att komma ut med nya laddare och strömkablar för olika modeller så var uppmärksam på detta. En Powerbook och en MacBook har inte samma strömuttag så dessa kan man inte byta mellan varandra. Sedan brukar det vara ett generellt tips när man köper en laptop överhuvudtaget att köpa en extra strömkabel eftersom de utsätts för mer hantering och slitage än på en stationär dator.

Prestanda

Tänk ut vad du ska använda datorn till. Vill du spela de senaste spelen med högsta grafikinställningar kommer du behöva bra prestanda och grafikkort för att datorn ska klara av det. Vill du bara använda den som arbetsdator behöver inte dessa komponenter vara lika exklusiva och det går att köpa billigare modeller.

Anslutningar

Vilka slags anslutningar måste du ha på datorn. Ska det vara möjligt att koppla in en HDMI-kabel? Har du många extra delar som kopplas in via USB behöver du nog titta efter en dator som har många USB-uttag, gärna med SATA eller USB 3.0 så överföringen mellan dator och USB går snabbare. Se också över vilka kopplingar du måste ha för att koppla ihop kameran till datorn.

Batteri

Här måste man också fundera på vad man ska datorn till. Kommer laptopen mest att ligga på skrivbordet eller fraktas till och från jobbet så är lång batteritid inte så nödvändigt. Men ska den vara urkopplad största delen av dagen och fungera på längre resor så kanske du måste prioritera ett större och strömsnålare batteri.

Pris

Det sista och viktigaste är så klart hur mycket du är villig att spendera på din nya dator. Det finns datorer under 5 000 kronor men då får man vara beredd på att det är väldigt enkla modeller. Vill du ha en snabb och stor dator är det svårare att få med lång batteritid. Är du sugen på en lövtunn modell kommer du att hamna nära och ibland över 10 000 kronors gränsen.