Att vinna pengar med E-sport

Multiplayer spel online är något som bara växer och växer. Allt eftersom att det blir mer populärt växer också medieuppmärksamheten och prispotterna i stora turneringar. The international är det officiella årliga mästerskapet i spelet Dota 2. I år kom den totala prissumman upp i nästan 70 miljoner kronor varav vinnaren fick över 30 miljoner.

kille spelar spelFörr var det huvudsakligen i onlinespel som poker-turneringar det var möjligt att vinna riktigt stora summor i, nu är det möjligt i actiondataspel.

Allt eftersom att prissummorna stiger så stiger även den mediala uppmärksamheten. The international som vi just nämnde sände TV6 via sin play-kanal. SVT har också drivit en stor E-sport satsning som bland annat resulterat i livesändningar från Dreamhack summer i Jönköping. Dreamhack är världens största LAN med över över 22 000 deltagare, varav ungefär 8000 tog med sig en dator som de kopplade upp på plats.

Några av spelen som det tävlades i på Dreamhack var:

 • DOTA 2
  Ett så kallat MOBA (Multiplayer online battle arena) där två lag kämpar om att ta sig igenom motståndarens försvar och förstöra deras bas.
 • Cunter-strike: Global offensive
  Ett FPS där ett lag spelar som poliser och skall antingen desarmera en bomb som motståndarna har placerat eller rädda gisslan från dem.
 • Ultra street fighter IV
  Ett fighting spel där två spelare slåss.
 • Starcraft 2
  Världens största strategispel. Två spelare skall samla resurser och bygga upp sin arme för att kunna utplåna motståndaren från kartan.

Störst i världen på e-sport är utan tvekan Sydkorea där Starcraft turneringarna följs av miljontals människor och avslutas med finaler på jättearenor. Det finns till och med dedikerade tv-kanaler som konstant sänder material om spelet.